کتابهای خوب برای نوجوانان باید بتوانند به نوجوانان کمک کنند تا بهترین نسخه خود را شکل دهند و با دنیای پیرامون خود ارتباط برقرار نمایند به طور کلی، کتابهای خوب و مناسب برای نوجوانان بایستی شامل موارد زیر باشند و این مشخصات را داشته باشند:
۱- شخصیتهای قابل ارتباط:
شخصیتهای داستانها و کتابهای خوب برای نوجوانان باید قابل ارتباط باشند و نوجوانان بتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند و با تجربههای آنها همزیستی نمایند. به بیان دیگر، نوجوانان می خواهند وقتی کتابی می خوانند با شخصیتها و افراد کتاب همانندسازی کنند؛ نه اینکه آنها را از دنیای خود دور بدانند. محبوبیت کتابهایی در سبک «هری پاتر» در همه دنیا، به دلیل همانندسازی نوجوانان با این دنیا است.
۲- تعریف هویت:
کتابهای خوب برای نوجوانان باید به آنها کمک کنند تا هویت خود را تعریف کنند و بهتر بفهمند چه کسی هستند و چه ارزشهایی دارند. به بیان دیگر، توصیف واضح شخصیتها و متنوع بودن کاراکترها به نوجوانان کمک می کند تا دنیای درونی خود را گسترش دهند و از این طریق هویت مستقل خود را پیدا کرده و به مرور شکل دهند. بسیاری از نوجوانان به کتابهای زندگینامه علاقمندند و به دنبال یافتن هویت خود، زندگی بازیگران، خواننده ها و افراد مشهور را دنبال می کنند.
۳- کمک به خودشناسی، شناخت بیشتر خود و ارتقای خویشتن:
کتابهای خوب برای نوجوانان ، بایستی به آنها در بهبود خودشناسی خود کمک کنند تا بتوانند با تفکر انتقادی، احساسات خود را درک نموده و با مسائل مهمی مثل قدرت بخشیدن به خود و ایجاد روابط صحیح با دیگران آشنا شوند. این کتابها، در دسته کتابهای خودیاری نوجوانان قرار می گیرد و می تواند برای هر مهارت متفاوت باشد و یا به طور کلی مانند کتاب «توانمندسازی نوجوان -کتاب کار نوجوان-» همه مهارتهای پایه را در بگیرد. (برای تهیه کتاب، کلیک کنید)
کتابهای خوب برای نوجوانان باید در عین حال که محتوای سرگرمکنندهای دارند، آموزشی هم باشند، و مباحثی مرتبط با تاریخ، علم، سبک زندگی، اطلاعات عمومی، ادبیات و …. را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم آموزش دهند. ممکن است بسیاری از نوجوانان به کتابهایی با آموزش مستقیم علاقه نداشته باشند و در عوض آثاری مانند «دنیای صوفی» را انتخاب کنند که آموزش غیر مستقیم فلسفه به نوجوانان است.
۴- داستانهای جذاب:
نوجوانان معمولا از داستانهای جذاب لذت میبرند و برای اینکه کتاب خواندن برای آنها جذاب باشد، باید داستانها نیز برایشان جذاب باشند. جذابیت در نوجوانی به معنای داستانهایی با فراز و نشیب زیاد و هیجانات سطح بالا است که بخشهای هیجان طلبی مغز نوجوانان را نیز ارضاء می کنند و به این نیاز آنها -که بسیار زیاد و قابل توجه است- پاسخ دهند. داستانهای پلیسی، مرموز و گاهی ترسناکی همچون مجموعه داستانهای «شرلوک هلمز» که نوجوانان انتخاب می کنند؛ دقیقا به همین دلیل است.
۵- ساده و روان بودن:
کتابهای خوب برای نوجوانان باید قابلیت هضم و درک آسانی داشته باشند و به آنها کمک کنند تا به طور کلی با مطالب آشنا شوند و درک بهتری از جهان پیرامون خود پیدا کنند. هر نوجوانی با توجه به درک کلامی و زبانی خود باید کتابهای مناسب خود را انتخاب کند و از کتابهایی ساده تر شروع کرده و به کتابهای پیچیده تر برسد.
دیدگاهتان را بنویسید